onsdag 19 december 2012

Dry Martini

Vodka Martini shaken, not stirred. Det är nog en fras som väldigt många har hört ända sedan börja av 1960-talet. Det är, så klart, James Bond som vill ha sin Dry Martini på detta detta vis. Enligt vissa ett ytterst brutalt sätt att bereda en Dry Martini. Om den skakas istället för att röras så kommer det att uppstå "blåmärken" i drinken, sägs det. Detta är något jag aldrig har upplevt, varken när jag själv eller en yrkesman har skakat fram en Dry Martini. Dry Martini serveras vanligtvis som aperitif eller välkomstdrink och är en klassiker, ibland sedd som drinkarnas drink. Den består av Gin och Vermouth och det ska, ursprungligen, vara Noilly Prat som blandas med Gin. Det finns olika teorier om drinkens uppkomst, där en teori är att den uppfanns av barchefen Martini di Arma diTaggia på Knickerbocker Hotel i New York runt 1910. Men detta vet man inte säkert. Dry Martini är nog en av de svårast drinkar man kan försöka sig på enligt min mening. Det finns säker lika många recept som personer som försöker sig på drinken. Det finns kurser att gå, för både privatpersoner och bar/krogfolk för att lära sig "den perfekta Dry Martinin". Nu tänker du säker att det kan väll inte vara så svårt att blanda i hop ett par sprit sorter. Desto fler gånger man blandar den desto svårare inser man att det är. Det finns även ett sällskap äldre herrar som gör på ett mycket speciellt vis när det gäller att blanda denna drink. De gör enligt följande: de beställer in ett lämpligt glas (cocktailglas) med gin och sedan tar de fram sin egna Vermouth i en liten sprayflaska och sprejar Vermouthen en bra bit över glasen för att den ska bli så "torr" som möjligt. Tro mig, det är ett skådespel som är väl värt att se. Det kanske är så de har gjort det till en "grej".

Ett ytterst vanligt recept ser ut på följande:

5 centiliter gin
1 centiliter torr vermouth
Citronzest eller Cocktailoliv

Skaka eller rör efter eget tycke. Häll upp i väl kylda glas!

Så, nu övergår vi till hur man gör en "riktig" Dry Martini (notera att detta är enligt min mening, ingen annans!). Du tar ett eller det antalet cocktailglas du vill bruka och fyller de med is och sedan fyller upp med vatten. Detta är för att glasen ska hålla en låg temperatur. Sedan tar du fram en shaker fyller halva med is och 2cl Vermouth. Skaka om ett par gånger och häll sedan ut Vermouthen men behåll isen. Isen får nu ett täcke av Vermouth runt sig. Nu kommer vi till huvudingrediensen: Gin. Efter tycke fyll upp med 4-6 cl Gin av det märke som passar dina smaker. Personligen föredrar jag Bombay alternativt Hendrick's för bästa smaken. Sedan är det bara att skaka tills isen börjar smälta. En Martini serveras alltid med antingen en oliv eller citronskalstwist, aldrig båda.
Vrid ett citronskal över så att en droppe olja från det gula skalet kommer i drinken.
Till sist: För Guds skull, tänk på att ALDRIG ha ett jämnt antal oliver. Att ha oliv i kommer från Italien därav vidskepelsen att man aldrig får ha ett jämnt antal oliver i då det betyder otur.

Skål!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar