söndag 7 april 2013

Förbudstiden

Del 1 av 5

År 1893 bildades en grupp i Amerika med ett mål; Ett alkoholfritt Amerika! Det var en grupp kristna kvinnor som var för måttfullhet. Det fanns naturligtvis även andra grupper som slog ett slag för ett alkoholförbud på denna tid. År 1916 hade de spritts sig över landet och blev slutligen en tvåtredjedelars majoritet i kongressen och lyckades genomdriva Volsteadlagen år 1920. Men det var inte så lätt som det låter. På dagen ett år tidigare kom ett tillägg till den Amerikanske konstitutionen. Ett sådant tillägg ratificerades av kongressens båda kamarar, Senaten och Representanthuset. Den 16:de januari 1919 klubbades det artonde tilläget igenom. Det innebar ett totalförbud av: tillverkning, import, export, intern transport inom USA, försäljning och utskänkning av alkohol och rusdrycker. Av Förenta Staternas dåvarande 48 delstater skyndade sig nu 31 stater att ratificera under tilläget vintern 1919. Kvar stod till slut enbart Conneticut och Rhode Island. Dessa två delstater vägrar vid detta tillfälle att ratificera tillägget. Tyvärr så hjälpte det inte att de vägrade att anta tilläget utan rusdrycksförbudet inföll i hela USA senare den vintern. Några undantag fans dock som tur var och det var nattvadsvin, främst till katolska kyrkor. Sen var det ren etanol som var undantaget också, då för antiseptiskt bruk.
Under det första året sjönk konsumtionen med 30 % av ursprungskonsumtionen. Följande år efter detta växte det fram en stor och utbredd illegal handel av alkohol. Amerikanerna lät sig inte bli påverkade av detta förbudet nämnvärt utan tillhanda höll sig själva med den illegala alkoholen som var mycket lätt tillgänglig på svartklubbar och så kallade "speakeasies". Stora mängder alkohol smugglades in från Kanada och de franska öarna Saint-Pierre och Miquelon. Det blev såklart även populärt att brygga hemma under förbudstiden och malt och humle-butiker öppnade upp som svampar över hela landet vissa före detta bryggerier började istället sälja maltextrakt-sirap.

Kriminaliteten blomstrade upp naturligtvis i allt detta och begreppet "gangsters" myntades för första gången i Chicago. På alla hjärtans dag den 14:e februari 1929 inträffade den så kallade St. Valentinmassakern där ett gäng gangsters mördad ett stort antal gangsters från en annan liga. Det resulterade till ett öppet politiskt motstånd mot rusdryckesförbudet.

Fortsättning följer...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar