tisdag 13 januari 2015

Polarkakor

Nu är det nytt år och ett år fullt av möjligheter! Efter att ha jobbat nästan dygnet runt i december så känns det skönt att vara till baka och skriva ett nytt inlägg. Årets första!
Jag satt och funderade på att baka lite bröd häromdagen. Men vad ska man baka? Jag funderade länge och väl tills jag kom ihåg ett recept på polarkakor eller tekakor om man så vill. Sagt och gjort så satte jag igång och började baka. Det är alltid lika skönt att få sina fingrar och händer omfamnade av en ljummen deg. Polarkakor är inte så svårt att göra hemma och det går faktiskt snabbare än de flesta brödbak, som jag gör iallafall. Skillnaden på att köpa från butik och göra själv är att det blir så fantastiskt mycket godare att göra hemma! Tyvärr så tar de slut snabbare men det kan man leva med. Till mina polarkakor så har man följande ingredienser:

5 dl mjölk
50 g jäst
3/4 dl ljus sirap
75 g smör, ljumen
1 1/2 tsk salt
6 dl vetemjöl
10 dl rågsikt

Börja med att smula ner jästen i en bunke, värm mjölken samtidigt tills den är fingervarm. Sen slår du i mjölken i bunken och rör runt tills jästen har löst upp sig med mjölken. Sen efter det tillsätter du sirap, salt och smöret. Nu är det dags att tillsätta mjölet. Jag brukar börja med rågsikten och ta lite i taget. Tillsätt sedan så mycket vetemjöl som behövs för att degen ska bli smidig att arbeta med. Men inte för mycket, då blir det lätt torra kakor. Nu ställer vi bunken med degen i under en jäsduk på ett varmt ställe så jäsningen kommer igång ordentligt! Vissa pratar om att ställa bunken i ett fingervarmt vattenbad men jag tycker nog att det räcker med ett varmt ställe i köket. Låt degen jäsa i 60 minuter. Slå upp degen på ett mjölat bord och ge den en omgång med händerna tills degen blir fast och fin. Ta sedan en kavel och kavla ut degen ca 1 cm tjock. Sen tar vi fram en stans och stansar ut kakorna. Är du som jag och inte har någon stans så kan du ta det bredaste glaset eller en stor tekopp och stansa med, det fungerar lika bra. Det blir ca 15 stycken. Nu ska vi nagga kakorna med en gaffel och så ska de jäsa under en duk igen i ca 30 minuter. Nu är det hög tid att sätta på ugnen. 250 grader celsius ska den vara på och grädda kakorna i ca 5-9 minuter i mitten av ugnen. Det kan gå väldigt fort så ett tips är att ha lite koll på dem. När de är färdiggräddade så lägg de på ett galler och låt svalna. Går utmärkt att frysa in, om det blir några kvar vill säga.
Lycka till  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar