fredag 1 mars 2013

Grappa


Grappa är en av italiens vanligare spritdrycker. Normalt intar man en grappa efter maten, som en liten hjälp för matsmältningen. En del av er som har smakat grappa tänker säkert nu att det här vill jag inte läsa ens. Så äckligt är det. Men då säger jag så här: Ni har fel och ni har smakat fel sorts grappa! Grappa kan vara fantastiskt gott och det kan det vara ohyggligt äckligt också. Då kan man fråga sig varför det är på det viset? Grappa uppkom ursprungligen genom att man ville ta tillvara på allt när man tillverkade vin. När man tillverkar ett bra vin använder man omkring 60 till 70 procent av juicen i druvan. De resterna som är kvar (vinaccia) innehåller fortfarande en bra mängd aromer för grappan. Den grappan är väldigt god och kan liknas med en vällagrad Singel Malt eller en välbalanserad Cognac. Men som ni vet så finns det en del vinhus som envisas med att tillverka sämre viner. Tar man Den vinaccia och tillverkar grappa på så är de druvorna ofta ordentligt utpressade och torra vilket leder till att det knappt finns några aromer kvar att sätta smak på grappan. Den är billig och smakar nästan bara sprit med en underlig bismak. Alkoholhalten för en grappa ligger på mellan 40 och 50 procent. Får ni någon gång en möjlighet att lukta på några olika sorters grappa på en finare restaurang så tycker jag att ni ska göra det och leta efter en som doftar tydligt av smörkola, då är det bra. 

Skål och våga Grappa!        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar