söndag 31 mars 2013

Ostron och Champagne


Ostron och Champagne är en förtrollande kombination. Champagne passar i de flesta lägen men när man har ett par riktigt goda ostron till så är det riktigt bra. För ett tag sedan var jag på Käringön, som ligger ca tio mil norr om Göteborg en bra bit ut i kustremsan. Vi var ett sällskap på ca tjugo personer och vi besökte Ostronbaren på Käringön, bland annat. Vi valde att hyra en buss från Göteborg och sedan båttaxi över från Hällevikstrand. Man kan ordna transport med Helikopter för de som önskar. Då går det lite fortare, men vem har så bråttom? Vi satt med uppslupen stämning och festade på en delikat lunch från Fiskekrogen och ett par öl. Väldigt bra start får jag säga.

Väl över på ön gick vi till Ostronbaren och träffade den mycket trevlige innehavaren som gav oss en jätte fin historia om ostron och om hur de odlar ostronen precis utanför där vi stod. Mycket fascinerande. Vi gick ut på bryggan och fiskade upp några dussin ostron som vi skulle äta, ja mycket färskare än så här blir det inte! Ett så kallat Belon ostron (Ostrea Edulis) växer sig färdigt på ca ett till två år när det ligger i varmare vatten men här uppe i norden tar det ca tre till fyra år och oftast så har vi ett mycket finare och klarare vatten här. Resultatet blir magnifikt skulle jag säga. En så frisk smak har jag aldrig upplevt när jag ätit ostron.

Sedan är frågan vem som bäst kan guida en genom en flaska Champagne? Jo, Herr Lars Ahlström såklart, innehavaren av Fiskekrogen i Göteborg tog oss igenom några fantastiska flaskor Champagne och stämningen blev nästan kyrklig. Man upplever en fantastisk passion och inlevelse när Lars berättar om hur man ska öppna, servera och slutligen dricka en väl kyld och torr champagne. På Ostronbarens brygga kan man även bada i en vedeldad tunna och naturligtvis är det saltvatten i tunnan. Väl värt ett besök om ni har vägarna förbi Käringön någon gång. Glöm inte att boka för det är ganska populärt!

Skål!                









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar