torsdag 17 januari 2013

Amarone



Amarone 

Amarone (DOC, Denominazione di origine controllata) är ett av italiens bästa viner som ofta är ett mycket kraftigt och murrigt vin. Den påminner om källare på ett ytterst delikat vis. Nästan en ton av mögel/ädelröta i vissa viner. Vinet görs på torkade druvor och ibland tillåts det till och med att druvorna angrips av ädelröta. Det kommer från Veneto i distriktet Valpolicella, precis norr om staden Verona. Amarone har blivit känt först på senare år men det har tillverkats i många år. Namnet Amarone lär komma från italienskans Amaro (besk) och vinet har också en del beska som visserligen döljs av den karakteristiska sötman. Amarone får jäsa ut helt och blir därmed torrare än ett klassiska recioton. En Amarone får inte understiga 14% i alkoholhalt och måste lagras minst tre år innan den får säljas. Restsockerhalten får inte överstiga 15 gram/liter. Vinerna passar utmärkt att dricka som de är, men bör lagras i åtminstone tio år, och inte mer än femton år. De är populära tillsammans med olika sorters ostar och också i kombination med mörk choklad.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar