lördag 16 februari 2013

Brunello, Di Montalcino 2007

Brunello di Montalcino är ett rött Italienskt vin som produceras i de vingårdar som ligger runt staden Montalcino. Montalcino ligger ca 120 km söder om Florens i Toscana. Detta vin är framställt med 100% Sangiovese druvan och 1980 fick de sin först Denominazione di Orgine Controllata e Garantita som förkortas DOCG. I dag är de en av Italiens mest kända och dyraste viner.

En av de första uppgifterna om Brunello var att det tillverkades ett rött vin i Montalcino området i början av 1400-talet. Inget som är fastställt idag men det ger en viss kittlande känsla när man öppnar en flaska och låter detta anrika vin söka sig fram till ens smaklökar och vidare ner för strupen. Marchese Cosimo Ridolfi prisade, år 1831, de röda vinerna över alla andra viner i Toscana. Han blev senare utsedd till premiärminister av Toscana från storhertigen Leopold II.
Vidare genom historien så kommer vi fram till år 1865 där det finns en notis från en jordbruksmässa att ett prisvinnande rött vin vunnit, i notisen står det att vinet "heter" "välj rött vin". Det var även ett vin som var känt under namnet; Brunnelo. 

I mitten av 1800-talaet var det en bonde vid namnet Clemente Santi som hade för avsikt att isolera vissa av Sangioveses vinstockar för att det skulle bli renodlade. Mycket lyckat fick han fram ett vin som kunde lagras under en mycket längre tid. År 1888 släppte hans sonson Ferruccio Biondi-Santi den första "moderna versionen" av Brunnelo di Montalicino som då hade lagrats över ett decennium i stora trä fat. Vid slutet av andra världskriget, hade Brunnelo di Montalicino utvecklat ett rykte som en av Italiens mest sällsynta viner. Den kommersiella registreringen av deras årgångar var enbart fyra årgångar. 1888, 1891, 1925 och 1945. Det höga priset och dess prestige uppmuntrade snabbt andra producenter att efterlikna Biondi-Santis framgång. På 1960- talet fans det ca 11 Brunello producenter vilket eskalerade till 53 st på 1980-talet och nästan 200 på 2000-talet.

Traditionellt ska ett Brunello vin lagras på ekfat de första tre åren vilket förmedlar en eksmak. De flesta producenter skiljer på normal och riserva tappning. Den normala släpps på marknaden efter 50 månader och riservan ytterligare ett år efter det. Sedan 1998 uppkom vissa striktare regler för tillverkningen, "ett Brunnelo vin måste lagras minst 2 år på ekfat och minst 4 månader på flaska innan release". Om detta inte efterlevs så riskerar producenten ett fängelsestraff på upp till 6 år.

Detta vin är ett komplext vin med utvecklade toner av kakao, salvia, torkade körsbär och tobak. Ett väldigt gott vin som jag tycker att man bör avnjuta i sällskap, ensam eller bara för att man vill.
Det passar alltid med ett Brunello. Till och med till "På Spåret".

Skål!!

1 kommentar:

  1. Hej.
    Jag köpte en sådan flaska, 2007, nyligen och tänkte laga till någonting smaskens till min och min hustrus 20-års "då vi träffades dag" i december. Jag har inte så stor erfarenhet av kvalitetsviner, men tror att det här kan passa bra, om maten är ok vill säga. Alltså vinet ska passa till maten.
    Min enkla fråga är vad du skulle rekommendera för mat till detta vin. Tanken är at 1+1 ska bli 3.

    SvaraRadera