lördag 15 november 2014

Hummersoppa

Hummersoppa är en av de absolut godaste förrätterna jag vet! Krämig len och alldeles underbart gott, om man har ett bra recept vill säga. Jag har ett bra recept som jag mer än gärna delar med mig av. Nu kanske ni tänker: hummersoppa låter dyrt. Jag har inte råd att köpa en hummer för flera hundra kronor och sedan koka soppa på den! Min soppa kostar ca 100 kronor för fyra personer. Den hummer som finns i frysdisken på ICA är faktiskt riktigt bra tycker jag. Självklart är det inte som färsk hummer men för ca 70 kronor så är den bra. Det du behöver till denna underbara soppa är:
En fryst hummer.
En gul lök.
5 dl grädde (välj själv hur "fet" du vill göra den)
Tre msk tomatpuré
Tre lagerblad
Salt och Peppar

Nu kör vi! Börja med att tina hummern. Det går jättebra att lägga den i ljummet vatten i sin förpackning en stund så går det lite fortare. Eller så låter du ligga framme tills den är tinad. Nu ska vi rensa hummern, lättare än det låter men var noga med att få ut stjärten och klorna hela. De ska vi spara till dekoration. Allt kött som inte är stjärt och klor grovhackar vi. Nu när vi har ett "tomt" skal så kan vi bryta sönder skalet så det blir lättare att få ut alla goda smaker. Hacka gullöken och fräs på den i en gryta med en klick smör. Tillsätt tomatpurén och skalen och fräs på ganska hårt. Om man vill så kan man tillsätta tre msk konjak nu men det är inte helt nödvändigt. Det är efter tycke och smak. Efter det så tillsätter vi vatten tills det nästan täcker allt i grytan. tillsätt fem svartpepparkorn och tre lagerblad. Låt detta koka ordentligt i 20 minuter. Nu ska vi sila av allt så vi får en slät vätska. Tillbaka till plattan och på med full fräs tills vi har ca 1-2 dl kvar. Nu tillsätter vi grädden och smakar av med salt och peppar. Svårare än så är det inte. När vi har lite tid över så kan vi göra parmesanflarn. Riv parmesan och placera på en plåt. Ta en nypa riven parmesan och lite nymalen peppar på. In i ugnen på 200 grader tills de får lite färg, det går fort så passa de noga. Nu är det bara att lägga upp soppan och garnera med våra stjärtar och klor. Det finhackade köttet kan vi strö över soppan så vi får en bit att tugga på här och där. Mycket gott.  
Vad dricker vi till detta undrar du kanske? Petit Chablis (5588) så klart. Det förnekar sig aldrig!

Skål och smaklig måltid 
  




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar