måndag 24 november 2014

Källarfranska

Grova frukostbullar med fröer som är kalljästa över natten är väldigt gott tycker jag. Eller ett riktigt gott surdegsbröd med sin underbart goda och hårda skorpa. Man blir sådär bra mätt. Länge mätt, eller vad säger man? Du förstår nog säkert vad jag menar. Men som ett avbrott i denna fiberrika kosten så tänker jag slå ett slag för den gamla hederliga källarfranskan. Det där vita brödet med lite för mycket mjöl på toppen du vet. Det är få saker som slår en god källarfranska när den är nybakt med lite smör och en ostskiva på! Dessutom så är det mycket enkelt att baka dem. Det som tar tid är som alltid jäsningen. Om du har 25 gram jäst i kylen och lite mjöl så är det bara att köra! Det receptet jag har är på följande vis:

25 gram jäst
5 dl vatten
2 tsk socker
2 msk rapsolja
2 tsk salt
8-10 dl vetemjöl
4 dl rågsikt

Så här gör man:

Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet så att det blir fingervarmt. Slå vattnet över jästen och tillsätt oljan, saltet och sockret. Blanda runt och tillsätt sedan mjölet. Jag brukar använda en visp och degkrokar och köra den ganska hårt. Som alltid så tar man lite i taget av mjölet tills man har en smidig deg. När du är nöjd med degen så täcker du den med en handduk och låter stå i 45-60 minuter. När den nu har jäst ordentligt så lägger du den på ett mjölat bord och ger den vad den tål med händerna. Knåda ordentligt ett par varv. Sedan så delar du degen i fyra delar och här väljer de flesta att rulla ut degklumparna och dela dem i 8 lika störa delar för att sedan doppa ena sidan i mjöl men man kan med fördel göra limpor också om man vill skoja till det lite. Låt bullarna eller limporna jäsa under en duk på en plåt och gärna på ett bakpapper. Låt de jäsa i ca 30-45 minuter och baka av de i 10-15 minuter eller tills de har fått lite färg. Limpor tar lite längre tid en bullar så klart. Nu är det bara att ta fram smör och ost och ta sig ett första smakprov!
Försvinnande gott skulle jag säga...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar