torsdag 5 juni 2014

Att brygga sitt egna öl!

Maltsorter 
I dessa tider har det blivit väldigt populärt att brygga sitt egna öl.
Det ska vara IPA och APA och gud vet allt. Naturligtvis så har jag prövat på och är på god väg att bli fast på riktigt. Det är jättekul att få fram de smakerna man själv vill ha i en öl. Dessutom blir det väldigt gott (för det mesta). Jag har klurat på att brygga öl i över ett år. Jag började med att läsa instruktioner och andras bloggar vilket var ganska så lärorikt men det är inte så många som är utförliga nog tycker jag. Det var många som hoppade över väldigt viktiga steg i processen. Säkert så är det så att det är många som inte vill dela med sig av sina hemligheter kanske, vad vet jag. Det tog fart på riktigt för mig när jag såg ett barn i min närhet som tittade på youtube. Han sa till mig att "jag lär mig jätte mycket om minecraft genom att titta på hur andra gör på youtube". Jag störtade till min dator och började söka på youtube och hittade två unga killar som visade på ett bra sätt hur jag skulle starta min ölbryggning. Sen var det som att alla bitarna föll på plats för mig.
Krossar en mörk malt
Jag fick helt enkelt en aha-upplevelse. Jag gick till min närmsta ölbryggar affär och ville köpa ett start set. Sagt och gjort gick jag mycket stolt hem
och skulle börja brygga öl. På inrådan så började jag med en färdig sats. Enkelt och en bra start. Det är inte mycket jobb men man lär sig att förstå hur processen går till. Ölen blev jätte äcklig men jag tvingade i mig ett par och sa till min omgivning att det var inte så dumt ändå. Urk. Där står jag med 23 liter öl som var så äcklig att det fortfarande går en rysning i genom min kropp när jag tänker på det. Jag tänkte i mitt stilla sinne att om den står ett tag så blir den säkert mycket bättre. Det blev den inte kan jag säga. Nu undrar ni säkert vad jag gjorde fel? Jag har pratat med en mycket kunnig i området och troligtvis så gjorde jag inget fel. De där satserna är inte jätte bra och deras jäst ligger lite för länge i förpackningarna. Men jag köpte en till sats av en annan sort och gick hem och började om. Denna gången så torrhumlade ölen vilket gav
Vört
mycket bra resultat. Torrhumla är när man tillsätter humle ca 4-7 dagar innan ölen har jäst ut.  Mycket bättre får jag säga. Till och med drickbart den här gången. Fortfarande en mycket suspekt bismak men helt okej. Det blev 23 liter som jag inte hällde ut den här gången. När jag såg vilket resultat jag fick när jag bara torrhumlade ölen så tänkte jag att det måste bli riktigt bra att helmäska. Jag gick tillbaka till "min" butik och köpte ett kilo pilsnermalt, ett halvt kilo cristalmalt (den malten är aningen rostad så det blir en kraftigare smak och lite mörkare öl) 100 gram amarillo humle och en lämplig jäst till detta. Jag hade läst ett recept i en bok om ölbryggning som jag köpte för ett tag sedan. Jag skalade ner receptet så att jag skulle få ut ca 7 liter öl. 23 liter öl är väldigt mycket och om det gick åt skogen så skulle det vara okej. Sen fans det ett annat problem, min största kastrull är
Vattnet måste vara 65 grader
på 5 liter. Det var bara att anpassa sig efter detta och så började jag att mäska. Vattnet ska vara 65 grader och då hällde jag i ett kilo pilsnermalt och ca 200 gram cristalmalt. Nu är det viktigt att man har 65 grader under en timmes tid. Fram med termometern och kolla titt som tätt. Jag fick höja och sänka spisen och dra av kastrullen ibland men det gick. Jag lyckades mäska malt för första gången. Jag hade en vört! Jag kan säga att jag var stolt över mig! Klappade mig själv på axeln ett tag där. Nu kommer vi till nästa steg. Lakningen! Under mäskningen så frigörs socker från malten. Nu ska vi dra ut allt socker som sedan kommer att ge oss alkohol till slut. Jag hade en sil som jag la över malten i. Efter det så värmde jag vatten till 74-77 grader och hällde försiktigt över malten. Lakningen var klar. över till grytan igen och på med full fräs på spisen och koka upp. Nu ska humlen i.
Det är noga med graderna
Jag hade i 30 gram vid start och 20 gram vid 10 min kvar av koket och 30 gram vid avstängning. Nu kan man fråga sig varför man ska lägga i samma humlesort vid olika tillfällen av koket? Jo, det är så här: Beroende på när man lägger i humlen så får man fram hur ölet luktar eller hur ölet smakar eller viken eftersmak öl ska ha. Här kan man lägga i olika sorters humle. Lägger jag i amarillo vid en viss tidpunkt så kommer smaken bli amarillo och sedan kanske jag lägger i citra humle vid en annan tidpunkt så kommer ölet att lukta citra. En timme och tio minuter senare så är det dags att kyla ner ölet. Isbitar och kallt vatten i diskhon fick det bli för mig. Det finns mycket bättre och finare sätt att kyla ner ölen men det får bli en senare investering för mig. Från kokpunkt till ca 21-24 grader så fram med termometern igen. Nu åker jästen i. Klar! På med lock och "vattenlås". Jag
Mycket noga
har turen att ha en tom garderob som håller konstant 23 grader. Nu är det bara att vänta och se. Jag hade nästan lite svårt att sova den natten. Jag var lite orolig att mitt öl inte skulle börja jäsa. På morgonen gick och kollade till mitt öl och det bubblade som bara den! Det fungerar!! Det jäser! Jag kände mig som en riktig bryggmästare ett tag där. Några dagar senare hade min öl jäst ut och det var dags för nästa steg. Nu vill vi få in kolsyra i ölen. Det blir mycket godare då, eller hur? Ca 5 gram socker per liter öl. Då får man kolsyra efter ca två veckor på flaska. Att sitta och tappa upp sin egna öl är ganska häftigt tycker jag. Det är ett hantverk som man bara blir bättre och bättre på. Man får misslyckas när man gör öl. Det lär man sig jättemycket på. Jag tycker att om du är sugen på att prov på att brygga öl så gör det. Jag har såå kul när jag brygger öl. Och det är faktiskt inte svårt.
En miljard vänner på "tub"
Tyvärr så är det lika lätt att göra äckligt öl som det är att göra gott öl så var noggrann och tänk på hygienen. Köp desinfektions medel och följ de instruktionerna som kommer med. Priset på min öl undrar du kanske? Pilsnermalt: 22kr, cristalmalten: 19kr, humle: ca 70kr, jäst: ca 80 kr sen måste man ha ett jäskärl som kostar ca 90 kr men den använder man fler gånger. Jag gjorde en stor investering för ett tag sedan, en 24 liters kastrull. Den kostar ca 900kr men det är värt varje krona skulle jag säga. Vill du ha ett bra recept att börja med så ger jag mer än gärna ut det. Skriv ett meddelande till mig bara.

Skål mina vänner och ha en lugn och skön nationaldag i morgon!!










Laka
Provsmakning är mycket viktigt!
Koka öl ser inte alltid ut som öl!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar